Let op: Op dit moment kunnen we helaas de coaching service niet aanbieden. Deelnemers kunnen zich echter nog steeds aanmelden om het programma zelfstandig te volgen.

Inleiding

Depressieve gevoelens komen regelmatig voor bij mensen met hiv. ‘Positief leven met hiv’ is een online zelfhulpprogramma dat hier speciaal voor is gemaakt. Het doel van het programma is beter om te leren gaan met het hebben van hiv en de stemming te verbeteren. Eerder onderzoek heeft de effectiviteit van het programma aangetoond.

Depressieve gevoelens

Het hebben van hiv betekent dat iemand om moet gaan met een chronische ziekte waar medicijnen voor geslikt moeten worden. Sommige mensen hebben last van pijn en vermoeidheid of van bijwerkingen van de hiv-remmers. Ook kan hiv een vervelende invloed hebben op het sociale leven. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld relatieproblemen, discriminatie of eenzaamheid. Dit zijn voorbeelden van dingen die er aan kunnen bijdragen dat mensen met hiv last krijgen van depressieve gevoelens. Deze gevoelens kunnen herkend worden aan een sombere stemming, de neiging om zich terug te trekken en gebrek aan interesse in het doen van leuke dingen. Het zelfhulpprogramma op deze website is bedoeld om deelnemers hier zelf mee aan de slag te laten gaan.

Het zelfhulpprogramma

Met dit programma reiken we handvatten aan die kunnen helpen bij het omgaan met negatieve gevoelens, waardoor iemand zich beter kan gaan voelen. Het zelfhulpprogramma bestaat uit 4 belangrijke onderdelen: het oppakken van activiteiten, het werken aan een betere ontspanning, het veranderen van negatieve gedachten en het werken aan concrete, persoonlijke doelen. Het zelfhulpprogramma kan thuis via internet (op computer of tablet) worden gevolgd op zelf gekozen tijdstippen. Eenmaal per week zal er telefonisch contact zijn met een coach, die bespreekt hoe het met de deelnemer gaat. Er zijn 8 lessen waarin verschillende vaardigheden worden geleerd door informatie te lezen en opdrachten te doen. Het programma duurt ongeveer 8 weken en neemt ongeveer 1 tot 2 uur per week in beslag.

Hoe kan ik een patiënt doorverwijzen naar het online zelfhulpprogramma?

Je zou een patiënt die last heeft van milde tot matige depressieve gevoelens kunnen verwijzen naar deze website. Op de pagina 'Informatie potentiële deelnemers' staat meer informatie over het zelfhulpprogramma en tevens een vragenlijst voor potentiële deelnemers die een inschatting kan geven van de mate van somberheid.

Voor welke patiënten is deelname aan het online zelfhulpprogramma geschikt?

Een online zelfhulpprogramma past bij mensen die het fijn vinden om zelfstandig aan de slag te gaan met opdrachten met als doel zich minder somber te gaan voelen, met telefonische ondersteuning van een coach. Deelnemers kunnen eraan werken wanneer en waar ze willen. Deelname kost zo’n 1 tot 2 uur per week tijd. Dit programma is gemaakt voor volwassenen van 18 jaar en ouder die langer dan een half jaar hiv hebben. Het is belangrijk de beschikking te hebben over een computer of tablet en internet. Het programma kan gevolgd worden in het Nederlands of Engels. Deelname is gratis. Data en antwoorden worden niet gedeeld of voor onderzoek gebruikt. Het volgen van het programma is volledig anoniem.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over het online zelfhulpprogramma? Neem dan contact op met ons door te mailen naar positiefleven@fsw.leidenuniv.nl.